Wij halen de houtskool wereldwijd rechtstreeks bij de producent. Het voordeel hiervan is dat wij een directe lijn hebben en makkelijk kunnen schakelen. Zo kunnen wij de beste kwaliteit waarborgen. Grill Totaal probeert zo duurzaam mogelijk aan het product te komen.

Een aantal producten zijn zelfs FSC gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het hout geproduceerd wordt onder de voorwaarden van het FSC keurmerk. Maar ook de andere producten komen uit goed beheerde bossen om zo de beste kwaliteit te waarborgen.

Waar komt onze houtskool vandaan?

De verschillende houtsoorten

Marabu | Cuba

De Marabu houtskool is een zware houtskool soort en wordt gemaakt van het hout van de Marabu struik. Dit is een boom die als ongewenst wordt beschouwd. De productie is dan ook niet belastend voor het milieu. De Marabu gaat iets minder makkelijk aan maar brandt zeer lang en is hierdoor erg zuinig. Spat vrijwel niet en kan voor een zeer hoge temperatuur zorgen. Geeft een neutrale geur en smaak af.

White Quebracho | Argentinie

De Quebracho boom komt voor in Argentinië en betekent in het Nederlands Steeneik. Dit hardhout
is zeer dicht van structuur waardoor de houtskool een zeer hoge brandwaarde heeft die wordt weerspiegeld in de lange verbrandingsduur en de hoge temperaturen. Dit maakt de houtskool uitermate geschikt voor lange BBQ sessies. Zowel voor de gesloten als voor de open BBQ is White Quebracho houtskool zeer goed te gebruiken. Vanwege de grote sortering raden wij deze Quebracho echter alleen aan voor de middelgrote en grote modellen.

Europees hardhout | Oost Europa

Zoals de naam al aangeeft komt deze houtskool uit de bossen van Europa. De houtsoort die gebruikt wordt bestaat uit loofhout zoals Eiken en Beuken. Niet zo hard als de tropische hardhoutsoorten maar ook zeer geschikt om te gebruiken bij het pro-fessionele BBQ-en. De houtskool gaat gemakkelijk aan en kan voor een zeer hoge temperatuur zorgen indien gewenst. De grove sortering zorgt tevens voor een goede temperatuur regeling. De FSC® certificering garandeert dat er op verantwoorde wijze hout gekapt wordt waardoor deze restaurant houtskool ook nog eens duurzaam is.

Mangrove | West-Afrika

Mangrove hout is afkomstig uit tropische gebieden met een getij waardoor deze gebieden regelmatig worden overspoeld. Het hout is zwaar en vol energie. De houtskool die hiervan gemaakt wordt is hierdoor perfect te gebruiken voor Low & Slow sessies. De grove sortering zorgt ervoor dat de temperatuur goed te regelen is.

Acacia | Zuid-Afrika

De houtsoort die gebruikt wordt komt van de Acacia boom (Black Wattle) die weer zijn oorsprong heeft in Australië maar in Zuid-Afrika veel voorkomt. Deze zuivere houtskool uit Zuid-Afrika spat niet en is uitermate geschikt voor professioneel gebruik door de grove brokken. De Acacia gaat makkelijk aan en brandt op hoge temperatuur. Ook is de Acacia erg zuinig en geeft deze precies de goede smaak af. House of Charcoal is FSC gecertificeerd.

Kokos | Vietnam

Deze briketten zijn gemaakt van kokosschalen. Voor deze briketten worden dan ook geen bomen gekapt. Ze verbranden langzamer (4 uur), waardoor de brandduur een stuk langer is dan bijvoorbeeld houtskool. Een ander voordeel is dat de temperatuur geleidelijk afneemt, waardoor u heel gemakkelijk de temperatuur van de barbecue kunt regelen. Daarnaast geven de kokosbriketten weinig tot geen vlammen, zelfs niet als er vet op de briketten lekt.

Rookhout

Eiken en Hickory geven een zware dikke rook en zijn geschikt voor grote stukken vlees als rund- en varkensvlees. Lichter hardhout zoals fruit en nootdragende bomen zijn geschikt voor kip of vis.

Aanmakers

Het assortiment bestaat uit verschillende aanmaak producten. De HOC worden uit goed beheerde bossen gehaald en zijn FSC gecertificeerd. De HOC krullen zijn 100% natuurlijk. En de THM is gemengd met paraffine om snel te ontbranden.

Grill Culinair

Als leverancier bieden wij ook ons fantastisch premium merk Grill Culinair.
Dit is ons hoogwaardige merk met uitsluitend restaurant houtskool van de beste kwaliteit. Deze is uitermate geschikt voor de horeca.